Meet me in the Morning

Maria ja Eleonora Ekomatkaajat

 

Vuoden ensimmäinen ”Meet me in the morning” -treffit alkamassa, ja suuntaan uteliaana Helsingin Aleksanterinkatua pitkin kohti kahvila La Torrefazionea, joka sijaitsee aivan kulman takana meidän Business Center Papulan Rautatalon toimipisteestä. Kuten moni asiakkaistamme sanoo, Rautatalo on ”ytimessä”. Sinne on helppo kutsua asiakkaita kylään, ja sieltä pääsee nopeasti muihin palveluihin.

 

Tänään treffini on, aamupalan merkeissä, coworkingissä majailevan yrityksen, Ekomatkaajien kanssa. Olen jo täynnä intoa kuulla heidän matkatarinoitaan, sillä Ekomatkaajien Instagram-tilillä näkyy mitä upeampia paikkoja maailman eri kolkista. Nettisivuilla matkakertomukset hehkuttavat kohteita, ihmisiä ja vastuullista matkustamista. Tämä yritys on hyvällä asialla!

 

Samalla tavalla alkoi yrityksen omistajan Maria Ojajärven tarina. Hän surffaili silloisen Ekomatkaajien sivuilla ja haaveili työpaikasta vastuullisen matkailun parissa. Marian sanat ”meidän kohteet vievät mennessään” pitävät paikkansa, sillä entisen omistajan muutettua Suomesta Ekomatkaajien kohteeseen Tansaniaan hän kysyi Marialta, haluaisiko hän työpaikan sijaan ostaa koko yrityksen. Elämässä pitää tarttua hetkeen, Maria osti yrityksen. Ekomatkaajat on 10 vuotta vanha yritys ja keskittynyt uhanalaisiin eläimiin. Ekomatkaajat ei ole matkatoimisto vaan välittää matkoja luonnon- sekä eläintensuojelun pariin. Marialla yritys on ollut nyt vuoden.

 

”Vuosi on ollut hieno oppimisprosessi. Viime vuonna pääsin kokemaan Etelä-Afrikan kansallispuiston, ja Italian pikkuisen Linosan saaren” – Marja kertoo silmät säihkyen

 

 

Maria ja Eleonora aamupalalla Saaran kanssa.

 

Maria on kyllä mahtava tyyppi ja vauhtia riittää. Ekomatkaajien lisäksi Maria työskentelee perheyrityksessä. Matkailualalla hän on ollut jo 18 vuotta. Kohteet vaativat pitkäaikaista tutkimustyötä, jotta kaikki pelaa ja matkaajilla on paikan päällä turvalliset sekä toimivat olosuhteet. Tätä työtä ei voi tehdä pikkusormella, on voitava seistä kohteiden takana. Kun päivät täyttyvät muista töistä ja Ekomatkaajat ovat intohimoinen harrastus, töitä tehdään iltaisin. Oman haasteensa hommaan tekee kulttuurierot. Eläinsuojelukeskuksien paperityöt sekä rahoituspäätökset saattavat kestää eri maissa kauan, ja vaikuttavat myös Suomen päässä kohde-infoon. Päivistä tulee välillä pitkiä, johon moni yrittäjä varmasti samaistuu.

 

Coworking-tiloissa tietokonetta tiuhaan tahtiin naputteleva Eleonora Alariesto oli Marialle lottovoitto. Hän kävi luennoimassa vastuullisesta matkailusta kouluilla ja törmäsi Eleonoraan, joka etsi matkailualan harjoittelupaikkaa. Tilat työskentelylle löytyivät Business Center Papulan coworking-jäsenyydellä. Harjoittelun aikana Eleonora on päässyt jo nyt ottamaan vastuuta sosiaalisesta mediasta, tapahtumista, markkinointimateriaalien tekemisestä sekä nettisivujen sisällöstä. Vinkkinä siis pienille yrityksille onkin ottaa opiskelija tiimiin oppimaan ja auttamaan, mutta esimiehenä on muistettava toimia mentorina, tukea ja antaa oikeanlaista vastuuta.

 

Marian ja Eleonoran välille on syntynyt toimiva luottamus. Oikeanlainen delegointi ja to do -listat pitävät päivät järjestyksessä. Kysymyksissä viestitään WhatsApp-aplikaatiolla, ja välillä tavataan coworking-tilassa ja käydään asioita läpi kasvotusten. Maria ostaa tuolloin päiväpassin Rautataloon ja tekee työpäivää sieltä käsin. Eleonora sanookin, että joka päivä hän tietää tehneensä tarpeeksi, ja jokainen työtehtävä on tärkeän asian puolesta. Onnistumista siis joka päivä!

 

Harjoittelijoille pitää antaa opiskelua tukevia tehtäviä, jotta he oppivat ja tuntevat onnistumisia. Valitettavan usein harjoittelijoille annetaan tehtäväksi keittää kahvia tai järjestellä papereita. Yrittäjänä olet vastuussa opiskelijan oppimisesta. Panosta valintaan ja luota.

 

Herkullisen aamupalan siivittämänä Maria kertoo, että Ekomatkaajilla on takana ensimmäiset matkamessut. Marian vankka kokemus messumaailmasta auttoi paljon niin budjetin suunnittelussa kuin yhteistyökumppaneiden hankinnassa. Ekomatkaajat olivat Italian osastolla esittelemässä Linosan saarta. ”Out of the box” -matkat herättävät nykyisin paljon kiinnostusta. Nyt uidaan vastavirtaan, ollaan kiinnostuneita vastuullisuudesta ja lomamatkoihin halutaan yhdistää paikallisten tukemista. Eleonora on mukana Reilun Matkaajan yhdistyksen hallituksessa. Yhdistys kertoo matkanjärjestäjille sekä matkaajille tärkeitä arvoja. Jos olet itse lähdössä matkalle, tsekkaa nettisivuilta heidän vinkit siitä, kuinka miettiä omaa matkaa vastuullisesta näkökulmasta.

 

Kohteita Ekomatkaajilla on nyt viisi. Etelä-Afrikassa kuljetaan jeepillä kansallispuistoissa, kuvataan eläimien tuntomerkkejä, suojellaan uhanalaisia eläimiä kuten norsuja ja kirahveja, ja napataan maasta joka ikinen vastaan tuleva roska. Jokainen kasvi katsotaan tarkkaan, sillä kansallispuistoon eksyvät rikkaruohot kuluttavat kallisarvoista vettä. Päivät ovat pitkiä, mutta kaikkea uutta ihmetellessä ne hujahtavat nopeasti. Italiassa, Tansaniassa ja Thaimaassa suojellaan merikilpikonnien lisäksi luontoa. Kesän kohteena on Linosan saari, jossa asuu vain 400 paikallista. Englantia ei puhuta, kommunikointi tapahtuu elekielellä, ja joka ilta kokoonnutaan yhdessä kokin tekemälle illalliselle ulkoterassille. Kilpikonnia suojellaan jopa makuupussista käsin rannalta, tähtitaivas kattona. Mieli lepää, kaikkialla on rauhallista, eikä turistin turistia.

 

En voi kuin ihailla näitä leidejä, jotka intohimonaan tykittävät Ekomatkaajia. Tästä työstä kun ei makseta palkkaa, tai nosteta osinkoja. Yritys voi siis olla myös harrastus. Aivan kuten Maria sanoo: ” Joku toinen harrastaa jotain muuta lajia ja laittaa rahaa välineisiin. Ekomatkaajat on mun harrastus.”

 

Meidän coworkingissä on kyllä upeita yrityksiä, inspiroivia tyyppejä. En malta, että tapaan seuraavan, ja pääsen raapustamaan siitä teille. Uusi konseptimme asiakastarinoista tapaa mielenkiintoisia yrityksiä aamupalalla tai drinkeillä. Haluatko sinä kertoa tarinasi? Shall we meet in the morning or afternoon?

 

Inspiroivaa viikkoa!
Saara
Community Coordinator

 

 

Meet me in the morning or afternoon -sarjassa yhteisökoordinaattorimme Saara tapaa asiakkaitamme drinkkien ja aamupalan lomassa. Haluaisitko sinä lähteä Saaran kanssa treffeille ja kertoa yrityksesi tarina? Laita Saaralle viestiä osoitteeseen saara.salo@bcpapula.fi.